‘Praktijkhouderschap is van harte aan te bevelen!’

Op 1 januari 2021 namen Brigit Peels en Katelijne Volmer de huisartsenpraktijk van Bert Nieuwenhuis in Appingedam over. Die overname vergde uiteraard de nodige tijd en energie, maar de beide dames zijn enorm enthousiast over de stap die zij maakten; van hidha naar praktijkhouder. “We kunnen het onze jonge collega’s van harte aanbevelen!”, klinkt het in koor.

[Ervaringsverhaal uit maart 2021]
Brigit en Katelijne werkten allebei als hidha voor dezelfde praktijkhouder. Aanvankelijk wisten ze niet van elkaar dat ze het praktijkhouderschap ambieerden. “Ik vond het eerst wel prettig als hidha; een eigen praktijk leek me veel te veel gedoe”, vertelt Brigit. “Uiteindelijk zou ik wel eens praktijkhouder willen worden, dacht ik, maar nooit in mijn eentje!” Toeval wilde dat collega Katelijne hetzelfde idee had. Maar eerst wilde zij zich richten op het stichten van een gezin. Katelijne: “Voordat ik met zwangerschapsverlof van mijn laatste kindje ging, ontdekten we elkaars ambities en ik sprak met Brigit af om de mogelijkheden van een gedeeld praktijkhouderschap te onderzoeken.”

In gesprek blijven
Brigit had ooit bij Zorgadvies Groningen een cursus duovorming gevolgd. “Daar leerde ik Selma de Visscher van diezelfde organisatie kennen. Met haar hebben we onze plannen doorgesproken en zij gaf ons het duovorming-spel mee als ‘huiswerk’. Het spel vormt een soort opstapje om te weten te komen hoe je potentiële maat in het praktijkhouderschap staat.” “We hebben ook de zorgondernemer-scan gedaan en leerden zo elkaars sterktes en zwaktes kennen”, vult Katelijne aan. “Onze onderlinge communicatie blijkt gelukkig heel sterk. Heel belangrijk, want je moet altijd met elkaar in gesprek blijven.”

Praktijk leren kennen
De dames hadden elkaar gevonden, nu nog een praktijk! Brigit: “Selma heeft ons daarin geholpen. Ze tipte ons dat Appingedam vrij kwam. Een interessante praktijk waar zorginnovatie hoog in het vaandel staat geschreven.” Het klikte met de praktijkhouder, Bert Nieuwenhuis en vervolgens besloten Brigit en Katelijne een tijdje voor hem te werken als waarnemer. “Het is de beste manier om een praktijk te leren kennen”, zegt Katelijne. “Vooral het contact met het team is belangrijk. Het voelde goed en nu begon de overnameperiode waarin van alles geregeld moest worden. Dat kostte heel veel energie. Maar al met al is het hele proces fijn verlopen.”

Goede klik
Bert ziet de toekomst van de praktijk met vertrouwen tegemoet. “Ruim 3 jaar terug vroeg Selma mij naar mijn toekomstplannen. Ik gaf toen aan nog niet aan stoppen te denken. Zij wees me er echter op dat het proces van overname van een huisartsenpraktijk tot wel 2 jaar kan oplopen. Met die informatie in gedachten heb ik Selma een jaar later teruggebeld om te zeggen dat ik mij wilde oriënteren op een overname. Met tussenkomst van Selma had ik in 2019 afzonderlijk contact met twee vrouwelijke huisartsen. Dit kreeg geen vervolg, vooral omdat beide dames parttime wilden werken en geen duopartner kenden. Later tipte Selma me dat twee huisartsen gezamenlijk een praktijk wilden overnemen: Brigit en Katelijne. Dat bleek een match! En tijdens het waarnemerschap bleek dat ze ook een goede klik met het team hebben. Ik ben dan ook erg gelukkig met mijn opvolgers!”

Praktijk beëindigen, starten of overnemen? Of misschien wilt u wel associëren? Neem contact op met Selma de Visscher of Carlijn van Loon van Zorgadvies Groningen en beluister wat zij voor u kunnen betekenen. Een vrijblijvend gesprek behoort altijd tot de mogelijkheden.

* Foto Bram Noordhuis