Ziekenhuizen

In deze regio vind je de volgende ziekenhuizen: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) en Refaja Ziekenhuis (Treant).

Regionale samenwerking
Zorgaanbieders vormen in de regio 'zorgnetwerken' waarin ze met elkaar bekijken waar welke patiënt het beste behandeld kan worden. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn: zorg dichtbij waar dat kan, verder weg waar dat moet, en keuzevrijheid voor de patiënt. Zo organiseren we en verbeteren we de zorg rondom de patiënt. De ziekenhuizen stemmen onderling de zorg goed op elkaar af zodat patiënten op het juiste moment de best mogelijke zorg op de juiste plek krijgen. 

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is sinds december 2015 onderdeel van het UMCG, maar is een volledig zelfstandig ziekenhuis. Het Ommelander Ziekenhuis levert als regionaal streekziekenhuis basiszorg. OZG heeft 4 locaties in de regio; bij het UMCG in Groningen, in Scheemda en 2 servicepunten in Veendam en Delfzijl.  

Het UMCG levert als universitair medisch centrum complexe zorg, ingewikkelde diagnostiek en/of behandeling van zeldzame of meerdere aandoeningen. 

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is een topklinisch opleidingsziekenhuis dat zich onderscheidt met een breed aanbod excellente medisch-specialistische zorg en een aantal expertisegebieden. Het heeft een bovenregionale positie voor topklinische zorg in Noord-Nederland. Daarnaast bieden ze voor de regio Groningen alle medisch-specialistische zorg die nodig is. 

Treant Zorggroep onderscheidt zich met een aanbod van ziekenhuiszorg én ouderenzorg. Treant heeft 3 ziekenhuislocaties, waarvan 1 ziekenhuis, het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, zich in deze regio bevindt. De 2 ziekenhuizen Bethesta (Hoogeveen) en Scheper Ziekenhuis (Emmen) en 17 woon-zorglocaties (ouderenzorg) zijn in Drenthe.