2023-03-30 20:29:00

Meerwaarde intervisie voor praktijkvoering en persoonlijke ontwikkeling

Nieuwsgierig naar wat intervisie voor jou als huisarts kan betekenen? Binnenkort start Zorgadvies Groningen met een nieuwe intervisiegroep voor huisartsen die minder dan 5 jaar praktijkhouder zijn of in het proces van overname zitten. Huisarts Marit Jansen vertelt wat intervisie haar heeft gebracht en waarom ze andere huisartsen aanraadt met intervisie te starten.

Marit Jansen is sinds 3 jaar praktijkhoudend huisarts in de Wilp in Groningen, vlakbij Marum. Sinds de start van de intervisiegroep in 2021, neemt zij deel aan de intervisiegesprekken bij Zorgadvies Groningen.  

Huisartsenpraktijk de WilpMarit “Ik werk nu 7 jaar als huisarts. Dit vak heb ik heel bewust gekozen. Ik wilde niet in het ziekenhuis werken. Voordat ik geneeskunde ging studeren, ben ik afgestudeerd als bewegingswetenschapper. In mei word ik 40. Samen met mijn man, die een tandartspraktijk in Roden heeft, heb ik een jong gezin met 2 kinderen van 5 en 7 jaar oud. Ik hou van mijn werk; van de continuïteit in het contact met mensen, de diepgang, ze leren kennen, zien opgroeien of er voor ze kunnen zijn in het laatste stuk in hun leven. Ik werk samen met een vaste waarnemer die 2 dagen in de week hier werkt. Als praktijkhouder heb ik zelf regie over hoe de dingen lopen in de praktijk. Dat doe ik nu solo maar ik zou het in de toekomst graag als duo doen.” 

Veel aan de intervisiegroep gehad
“De insteek bij de intervisiegroep bij Zorgadvies Groningen verschilt van die van een andere intervisiegroep waar ik ook aan deelneem. De laatstgenoemde groep is vanuit contacten van de huisartsenopleiding ontstaan en daarin bespreken we meer patiënt-inhoudelijke casussen. De intervisiegesprekken die Zorgadvies Groningen faciliteert, gaan meer over waar je als jonge praktijkhouder tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over samenwerken binnen een HAGRO, hoe krijg je de belangen bij elkaar? Of over het omgaan met andere ideeën over samenwerken. En hoe je personele zaken goed oplost. Je kunt zaken in vertrouwen kwijt die je graag wilt bespreken.” 

“De sfeer en de setting in de groep is fijn en dat is belangrijk. Ik heb tot nu toe veel aan de intervisiegroep gehad. Bijvoorbeeld bij het oplossen van personele vragen. Soms denk je in een bepaald stramien en dan is het verfrissend als iemand anders met een andere insteek of ander inzicht komt in hoe je de dingen kunt doen. Je gaat anders tegen zaken aankijken. Je merkt dat anderen ook tegen dezelfde of vergelijkbare dingen aanlopen. En in gesprek met elkaar kun je er ook achter komen dat het eigenlijk beter gaat dan je dacht.”  

Goede begeleiding
“Ik vind dat Zorgadvies Groningen de intervisiegroep goed begeleidt. Wat daarbij opvalt is dat de adviseur van Zorgadvies Groningen zaken vanuit een nieuw perspectief kan bekijken. Ze komt vaak met dingen die wij nog niet bedacht hebben. Ze begrijpt ons ook heel goed door haar kennis van en ervaring met uiteenlopende huisartsenpraktijken. Ik raad het andere huisartsen zeker aan om deel te nemen aan de nieuwe groep. Bij praktijkhouderschap loop je zeker tegen bepaalde zaken aan. Intervisie is van meerwaarde voor je praktijkvoering en voor je persoonlijke ontwikkeling.” 

“Vooral het stukje sparren; kunnen bespreken waar je tegenaan loopt, is de voornaamste behoefte waarin de intervisie mij voorziet. En ook dat je dan weer verder kunt. Ik heb onder meer geleerd om een assistent meer ruimte te geven, om minder sturend te zijn. Ook in persoonlijke zin heeft het mij geholpen. Beter weten hoe ik iets kan aanpakken, geeft mij rust. En zorgt dat ik minder pieker.” 

“Ook buiten de intervisie om hou ik contact met collega’s. Laatst belde een collega mij met een acute vraag. Dat gaat gemakkelijk nu je elkaar kent. Juist omdat we geen naaste collega’s zijn, kun je bepaalde zaken gemakkelijker bespreken, los van belangen die er anders mogelijk wel spelen. De behoefte aan intervisie is nu niet anders nu ik langer een praktijk heb. Er zijn nog genoeg dingen waar we tegenaan lopen”, aldus Marit.   

Aanmelden voor intervisie 
Bij voldoende aanmeldingen start Zorgadvies Groningen met een nieuwe intervisiegroep. Ben je minder dan 5 jaar praktijkhouder of zit je in het proces van overname, dan kan de intervisie(groep) via Zorgadvies Groningen iets voor jou zijn. De intervisiegroep komt circa 5 keer per jaar samen. Een bijeenkomst duurt 2 uur. Twee mensen brengen een casus in waar de behoeften en taken als praktijkhouder centraal staan. Accreditatie wordt verzorgd en aan deelname zijn geen kosten verbonden als je in deze regio werkzaam bent. Aanmelden voor een intervisiegroep kan door een e-mail te sturen naar het secretariaat@zorgadviesgroningen.nl  Wij nemen bij voldoende aanmeldingen dan contact met je op om een datum te prikken voor de intervisiebijeenkomst.  

Vragen?  
Neem gerust contact op met Selma de Visscher-Bron. Voor meer informatie over wat Zorgadvies Groningen voor jou als huisarts kan betekenen, kijk op deze website of op www.zorgadviesgroningen.nl.